10 ma már nélkülözhetetlen dolog, amit nők találtak fel.

Gyakran halljuk, hogy a nagyszerű férfiak változtatták meg a világot találmányaiknak köszönhetően viszont azokról a nagyszerű dolgokról kevésbé hallunk, amiket nők találtak fel.

Olyan mindennapi dolgokat, mint például a golyóálló mellény, az ablaktörlő, vagy az eredeti papírtáska, ha hiszed, ha nem mind nők találták fel, és tették ezáltal könnyebbé mindennapjainkat. Sokan közülük nem csak egy, hanem több szabadalommal is büszkélkedhetnek.

1. Josephine Cochrane- Mosogatógép

Ohióban élt egy jómódú hölgy, bizonyos Josephine Garis Cochrane, aki féltette a cselédeitől a családi porcelánkészletet, ő maga viszont nagy valószínűséggel soha egy tányért nem mosott el. Egy nap a piszkos edényhalom fölött  úgy döntött, hogy tervez magának egy  mosogatógépet. Fél óra alatt megvolt az alapötlet, a működőképes változat elkészítésében hátráltatta azonban, hogy férje váratlanul meghalt, súlyos adósságokat hagyva maga után. Az elszánt hölgy azonban megküzdött a nehézségekkel, 1886-ban szabadalmaztatta találmányát, és az 1893-as chicagói világkiállításon el is nyerte vele az első díjat.

noi-feltalalok-talalmanyai-01

 

2. Mary Phelps Jacob- A modern melltartó

Mary Phelps Jacob 1914-ben kapta meg a szabadalmat modern melltartójára.  Már korábban kísérleteztek ahogy akkor hívták “melltámasz” készítéssel, de Jacob ötlete, hogy a mellek ketté választódjanak, tette egyedivé ezt a darabot. Mary találmánya előtt a melltartók rendkívül kényelmetlenek voltak, mint minden más fehérnemű. A halcsontok, acélrudak könyörtelenül összenyomták a belső szerveket amik ezáltal persze károsodtak, a hölgyeket tartós légszomj, ájulás fenyegette – ám ők, egészségüknél jóval előrébb valónak tartották alakjuk vékonyítását. Az előbbivel szemben Jacob melltartója lágy és könnyű volt, és követte viselőjének anatómiai felépítését. Az I.világháború vált népszerűvé a melltartó tervezés,  amikor az amerikai kormány azt kérte, hogy a nők hagyják abba a fűzők vásárlását a fém megőrzésének érdekében.

noi-feltalalok-talalmanyai-02

 

3. Grace Hopper- IBM- Harvard Mark 1

Dr. Grace Murray Hopper admirális találta fel az úgynevezett anya számítógépet.  A második világháború után, Hopper a Harvardon állomásozott, ahol az IBM-Harvard Mark 1, az első nagyszabású számítógépes rendszer fejlesztésén dolgozott, az USA-ban. Dr. Hopper találta fel azt a fordítóprogramot, ami a írott nyelvet a számítógépbe kódolja. Ő alkotta meg a “bug” kifejezést, a számítógépes probléma jelzéseként, és együttműködésben kifejlesztette a COBOL-t, az első felhasználóbarát üzleti számítógépes szoftvert. Több díjat nyert, többek között a National Medal of Technology-t 1991-ben. Mire elhunyt, Dr. Hopper 30 egyetemen kapott tiszteletbeli diplomát.

noi-feltalalok-talalmanyai-03

 

4. Mary Anderson- Ablaktörlő

Az amerikai Mary Andersonnak egy New York-i villamoson utazva tűnt fel 1903 januárjában, hogy a vezető jóformán alig lát a szélvédőre tapadt hótól.Ha esett vagy havazott, ki kellett nyitnia a jármű ablakát és egy kis rongydarabbal megtörölni azt. El tudod ezt képzelni? Ez ütött szöget Mary Anderson fejébe amikor is kitalálta azt, hogy egy gumival ellátott kar, az autó műszerfalán található fogantyú elmozdításával letörölje az esőcseppeket a szélvédőről, anélkül, hogy a sofőrnek le kéne tekernie az ablakot, vagy ki kéne szállnia a gépjárműből. 1916-ra minden járműnél szériatartozék lett az ablaktörlő.

noi-feltalalok-talalmanyai-18

 

5. Hedy Lamarr: Titkos kommunikációs rendszer

A “Secret Communications System”  nem más, mint torpedó rádió-távvezérlésére szolgáló adóberendezés. Lamarr, anyai ágon magyar, amerikában élő félig zsidó színésznő volt. Szülei hozzá adták egy náci szimpatizáns milliomos fegyvergyároshoz. Ebből a házasságból komoly ismeretekre tett szert a fegyverekről, a torpedókról, és az irányítástechnika kérdéseiről.  A készülék lényege melyet zongorista szomszédjával közösen talált fel,  hogy, a ma frekvenciaugratásos adásmódnak nevezett módszer segítségével a torpedókat irányító rádiócsatornát megvédjék a felderítés és a zavarás ellen, amellyel biztosítható a tengeri célpontok ellen indított torpedók találati valószínűségének növelése. 1942.augusztusában szabadalmaztatták, majd felajánlották a haditengerészetnek, de Ők nem használták fel a háború során. Első alkalommal 1962-ben, a Kuba elleni tengeri blokád idején alkalmazták, a blokádban résztvevő hajókon. Az egyidejű frekvenciaváltást (frequency-hopping) napjainkban a mobiltelefon-rendszereknél, illetve bluetooth-kapcsolatoknál alkalmazzák. A haditengerészet csak 1985-ben tette hozzáférhetővé a civil alkalmazások számára.

noi-feltalalok-talalmanyai-04

 

6. Margaret Knight: Queen papír táskák

Margaret Knight, a négyzet alakú aljjal rendelkező papírzacskó gyártó gépért,  1871-ben kapta meg a szabadalmat . Egy férfi azt állította, hogy ellopta tőle az ötletet, mondván, hogy egy nő soha nem tudna ilyen innovatív gépet tervezni, ezért beperelte Margaret-et. Margaret rajzokkal bizonyította, hogy a találmány valóban az övé, és meg is nyerte az ügyet. Knight feltalálói karrierjét 12 évesen kezdte, amikor is kifejlesztett egy “stop-motion” eszközt, amely azonnal megállította az ipari gépet, ha abban valami elakadt. Élete során, több mint 26 szabadalmat nyert meg.

noi-feltalalok-talalmanyai-05

 

7. Tabitha Babbitt: A körfűrész

Az 1800-as évek elején még két emberre volt szükség a fűrészeléshez. Húzták-tolták, oda-vissza. Ez a folyamat aztán leegyszerűsödött Tabitha Babbitt-nak köszönhetően, 1813-ban. Tabitha Babbitt létrehozta a körfűrészt! Babbitt egyszerű életet élt a Massachusetts-i Shaker vallási szekta tagjaként, ahol a bútorkészítéshez szükséges eszközök újításán dolgozott. Babbitt soha nem kérte a szabadalmat találmányára.

noi-feltalalok-talalmanyai-06

 

8. Stephanie Kwolek:  Golyóálló mellény

A golyóálló mellények anyagául is szolgáló kevlárt Stephanie Kwolek fejlesztette ki, a DuPont cég alkalmazásában. 1963-ban rájött, hogy a polimerek vagy rúd alakú molekulák szálai egy irányba sorakoznak. Ettől ez az anyag erősebb a többinél, mivel a molekulák rendezett kötegekben vannak jelen. Ez a megfigyelés segítette abban, hogy rájöjjön, hogyan erősítheti meg tökéletesen a mellény anyagát. Tény, hogy az új anyag olyan erős volt, akár az acél! Kwolek technológiájának már függőhíd kábeleknél, sisakoknál, fékbetéteknél, síléceknél és kemping felszereléseknél is jó hasznát vesszük.

noi-feltalalok-talalmanyai-07

 

9. Marion Donovan: Eldobható pelenkák

A Saks Fifth Avenue-n debütált 1949-ben Donovan első sikeres találmánya, a “Boaters”. Ez egy vízálló baba pelenka borítás volt, amely megakadályozta a pelenka kiütést. Ezt megelőzően a gyártók nem tudták kikísérletezni ezt a fontos réteget, ezért elővette találékony mivoltát, és megalkotta Ő maga az eldobható pelenkát. A piacra dobása után, 1951-ben eladta a jogokat a Keko Corporations-nak. Összesen 20 szabadalmat szerzett élete során, és egy építészeti diplomát a Yale Egyetemen 1958-ban.  1961-ben, Victor Mills merített Donovan víziójából, és létrehozta Pampers ® néven, 1961-ben.

noi-feltalalok-talalmanyai-15

 

10. Sara Blakely: Spanx alsónemű 

Self-made női milliárdos lett Sara Blakely-ből. Ő találta fel a Spanx márkanévvel ellátott elasztikus nadrágot, mely a nők karcsúságát hívatott előidézni.  A Spanx létrehozásakor Blakely-nek $ 5000 megtakarítása volt, ebből építette az 500 millió dolláros céget. Nem külföldi befektetőket kért fel, 100 %-ban tulajdonosa a saját cégének és soha nem költött egy fillért sem reklámra! A Spanx egy harisnya lábak nélkül, könnyű, sima, olyan mint egy második bőr. Elképesztő!

noi-feltalalok-talalmanyai-17

Tetszett a fenti cikk?

Ha igen, oszd meg barátaiddal Facebookon!