A hős férfi, aki 669 gyermek életét mentette meg, idén lett 105 éves.

Idén lett 105 éves Sir Nicholas Winton, akit sokan Anglia Schindlerjének neveznek. A II. világháború alatt 669 gyermek életét mentette meg az akkori Csehszlovákiában. Úgy vélik, hogy világszerte mára hozzávetőleg 6.000 leszármazottja van a gyerekeknek.

Sokáig nem ismerték történetét, de a BBC készített egy műsort vele. Beültették egy színházterembe, ahol rajta kívül az összes jelenlévő olyan “gyereke” volt, akit megmentett, vagyis a teremben mindenki neki köszönhette életét. Ők “Nicky gyerekei”.

Nézzétek meg a megindító pillanatot, amikor ezt tudomására hozták.

Most ismerjétek meg Sir Winton történetét.

1939-ben Sir Winton szervezte meg a zsidó gyerekek kimenekítését Csehszlovákiából Angliába. 29 éves volt akkor, és tőzsdei brókerként dolgozott. Pont síelni készület, amikor egy barátja kérésére inkább Prágába ment, ahol már kezdett egyre feszültebbé válni a helyzet.

Több szervezet már tömegével menekítette ki a zsidó gyerekeket Ausztriából és Németországból, de Csehszlovákiából senki. Itt lépett közre Sir Winton. Eredetileg nem azért ment Prágába, hogy ilyen nagyszabású dolgokban vegyen részt, viszont látván a menekültek tömegeit a városban, cselekednie kellett. Elkezdett Prágában zsidó szülőkkel találkozni, akik mindenáron még időben ki akarták menekíteni gyerekeiket. Az első gyerekekkel teli vonat Március 14-én hagyta el Prágát, egy nappal mielőtt a Németek megszállták Csehszlovákiát.

Sir Winton maga is zsidó szülők gyermeke, bár a vallást soha sem gyakorolta. Visszatért Angliába, onnan szervezte a kimenekítést, és a gyermekek Angliai letelepedését. A nehézkes bürokrácia miatt többször okiratokat is kellett hamisítania, máskülönben a gyerekek nem hagyhatták volna el Prágát.

winton_a_dite

A rémült gyerekek szám- és névtáblákkal a nyakuk körül érkeztek meg a Liverpool utcai vonatállomásra.  Sir Winton és édesanyja várta őket az állomáson. Pár gyermeknek voltak Angliában rokonai, ők oda költöztek, a többieknek pedig Sir Winton talált befogadó családokat.

8 gyerekekkel teli vonat jutott el Angliába. A 9-ik nem érkezett meg, pedig azon lett volna a legtöbb gyermek, 250 voltak. Pont aznap szállta meg Németország Lengyelországot, és lezárták Csehszlovákia határait. Valószínűleg azok a gyerekek koncentrációs táborba kerültek.

A kimenekített gyerekek nagy része sajnos többé nem találkozhatott szüleivel, viszont Sir Winton tetteinek köszönhetően a legnagyobb ajándékot kapták: az életet és a szabadságot.

Soha sem kérkedett tetteivel

Sir Winton idén lett 105 éves.

  • Angliában és a Cseh Köztársaságban is több helyen állítottak neki szobrot.
  • 2003-ban Erzsébet Királynő lovaggá ütötte.
  • Idén megkapta a Cseh Köztársaság legmagasabb érdemrendjét.
  • Tavaly Nobel békedíjra jelölték.

Sir Winton soha nem kérkedett tetteivel. Mindig azt mondta, hogy bármilyen jó érzésű ember ezt tette volna. Nem akarja, hogy hősként állítsák be. A Cseh elnök, Milos Zeman is így illette: “Az Ön élete az emberség, önfeláldozás, bátorság, és szerénység legjobb példája.

Legfőbb vágya, hogy tettei arra buzdítsák az embereket, hogy ismerjék fel a rosszat a világban, és mindenki tegye meg a tőle telhetőt a dolgok megváltoztatása érdekében.

A Királynővel.

RSNN2402A_682_626678a

Segítőivel.

winton-collect2_2917270c

A megérkezett gyerekek.

czech-kindertransport Sir Nicholas Winton

Ilyen dokumentumokat is hamisított, ha kellett.

kind1 Sir Nicholas Winton

A prágai vonatállomáson lévő szobra.

4f92bd42-4408-4e79-93ff-8cfc54dd03ab

Angliában a Maidenhead vonatállomáson a róla mintázott szobor.

_49158661_winton3

A londoni Liverpool utcai vonatállomás előtt állított szobor Sir Winton tetteinek tiszteletére.

KinderStatue Sir Nicholas Winton

Ez a szobor is a Liverpool utcai vonatállomáson látható.

DSCF3769

Sir Winton lánya írta meg apja önéletrajzát. Elmondása szerint apja egy dolgot kért az önéletrajzzal kapcsolatban:

Ne a hősségről szóljon és ne a történelmet firtassa, hanem arra inspirálja az embereket, hogy jót tegyenek másokkal. Vegyék észre, hogy ők is meg tudják változtatni a világot.

Tetszett a fenti cikk?

Ha igen, oszd meg barátaiddal Facebookon!