A 16 legkülönlegesebb tengerpart a világ minden tájáról

A világ nemcsak meseszép hegyvidékeket, vízeséseket, erdőket és izgalmas nagyvárosokat tartogat számunkra, hanem egészen elképesztő tengerpartokat is. Ha valaki kimondja azt a szót, hogy tengerpart, az ember automatikusan a klasszikus fehér homokos, vagy kavicsos változatra gondol. Pedig nem csak ilyen partok léteznek.

Az alábbiakban olyan furcsa és meghökkentő partszakaszokat ismerhettek meg, melyek szokatlanságuk ellenére is egészen biztos, hogy életre szóló élménnyel ajándékoznak meg.

Glass Beach, Üvegpart Kaliforniában

Színes üvegkavicsok borítanak egy kaliforniai partszakaszt, amely turisták ezreit vonzza nyaranta. A háztartási szemétből visszamaradt kis üvegdarabok eltűnőben vannak, ezért néhányan használt üvegekkel tartanák fent a különös látványt.

szokatlan-tengerpartok-001

szokatlan-tengerpartok-002

Hidden beach, azaz Rejtett part, Marieta szigetén Mexikóban.

Annak ellenére, hogy „rejtett” és „magányos” jelzőkkel illetik ezt a strandot, a Hidden Beach az egyik legnépszerűbb strand egész Mexikó területén. Ez a hely már sok ezer évvel ezelőtt kialakult, köszönhetően a vulkáni tevékenységeknek. A Hidden Beach valójában egy félig vízzel telített, földi lyuk, amely érintkezik a gyönyörű, homokos tengerparttal.

szokatlan-tengerpartok-003

szokatlan-tengerpartok-004

Világító tengerpart a Maldív-szigeteken

A Maldív-szigetek tengerpartját a partra vetődő fitoplanktonok varázsolták gyönyörűszép kékre.

szokatlan-tengerpartok-005

szokatlan-tengerpartok-006

A Katedrálisok partja (Playa de Las Catedrales), Spanyolország

A Katedrálisok Partja talán a világ egyik legkülönlegesebb partfala. A csak apály idején bejárható természetes boltívek közötti séta garantáltan lenyűgöző. A part klasszikus abráziós part, a hullámverés erősen kikezdte a szárazföld flis-rétegsorait.

szokatlan-tengerpartok-007

Rózsaszín tengerpart, Bahamák

A Bahamák egyik legcsodásabb partja a Pink Sands Beach, amely a Harbour-sziget mesés tengerpartjaként 5 kilométer hosszan rózsaszínben pompázva kápráztatja el az idelátogatókat. A páratlan látványért a Foraminiferák a felelősek, melyek rózsaszín kagylóhéjban élő apró kis élőlények. A hullámzás miatt a víz a partra sodorja őket, így a homokot rózsaszínné változtatják.

szokatlan-tengerpartok-008

szokatlan-tengerpartok-009

Maho tengerpart, Saint Martin

Maho Beach egyik sajátossága a mintegy öt-tíz méter magasan beérkező utasszállítók, amelyek a strand kerítése mögött azonnal földet is érnek a kifutópályán. Ez a különleges tengerpart a Karib-tenger sokáig ismeretlen gyöngyszemére, Saint Martinra vonzza a turisták tömegét.

szokatlan-tengerpartok-010

szokatlan-tengerpartok-011

Jökulsárlón gleccserlagúna, Izland

Izland egyik legnagyszerűbb természeti látnivalója, a Jökulsárlón gleccserlagúna. A hatalmas kiterjedésű tóban fehéren csillagó jéghegyek úsznak, amik a háttérben magasodó Vatnajökull jégmezőből, pontosabban annak Breidamerkurjökull nevű gleccseréből szakadnak le.

szokatlan-tengerpartok-012

szokatlan-tengerpartok-013

Koekohe part, Új-Zéland

Új-Zéland Koekohe strandjára érkezőket fantasztikus látvány fogadja. Több száz hatalmas, szabályos gömb alakú szikla fekszik a tengerpart homokjában. A maori legenda szerint mindegyik szikla egy-egy élelemmel teli kosár volt, amik túlsúlyuk miatt lemaradtak az ősi kenuról, és a hullám kimosta őket a partra, majd kővé változtak.

szokatlan-tengerpartok-014

szokatlan-tengerpartok-015

szokatlan-tengerpartok-016

Papakolea zöld homokos tengerpartja,  Hawaii

Ezt a különleges zöld színben pompázó partot, teljes egészében apró olivine kristályok alkotta homok borítja. A Papakolea strand, homokjának zöld színét a sziget vulkanikus aktivitása során keletkező ásványoknak köszönheti.

szokatlan-tengerpartok-018

szokatlan-tengerpartok-019

Az Óriások útja (Giant’s Causeway), Észak-Írország

Az Óriások útja egy vulkáni tevékenység eredményeként létrejött, körülbelül 40 000 bazaltoszlopból álló terület Észak-Írországban. 1986-ban az UNESCO a világörökség részének nyilvánította.

szokatlan-tengerpartok-020

szokatlan-tengerpartok-021

Black Sand Beach (fekete homokos tengerpart) – Hawaii

Hawaii-szigeten (The Big Island) Punaluu strandja nem az egyetlen hely, ahol fekete homokot találunk, de kétségtelenül a legszebb strandok egyike. A fiatal vulkáni eredetű szigeteket gyakran övezi fekete homok, mely egyben a tengeri teknősök kedvelt napozóhelye is.

szokatlan-tengerpartok-022

szokatlan-tengerpartok-023

Vörös homokos tengerpart, Rabida, Galapagos

szokatlan-tengerpartok-024

szokatlan-tengerpartok-025

Shell Beach (kagylóval borított tengerpart), Ausztrália

A Shell Beach egy 110 km hosszú partszakaszt foglal magába a L`Haridon Bight öbölben. Ezt a gyönyörű hófehér strandot az teszi különlegessé, hogy milliónyi kagyló borítja, ezzel nyújtva lélegzetelállító látványt az odaérkezők számára.

szokatlan-tengerpartok-026

Pfeiffer Beach, Kalifornia

A Pfeiffer Beach, egy lila homokkal borított 800 méter hosszú partszakasz, melyről úgy hiszik, hogy a színét az óceán közelében lévő sziklákból származó mangánnak köszönheti.

szokatlan-tengerpartok-027

szokatlan-tengerpartok-028

Vik Beach, Izland

Izland közel legcsapadékosabb, legdélebbi pontján található Vik Beach-en a fehér habok harca a fekete homokkal és a különleges sziklaképződmények túlvilági szépséget kölcsönöznek.

szokatlan-tengerpartok-029

Barlang strand, Algarve, Portugália

Algarve hosszan elnyúló partjai hol homokos, hol sziklákkal szabdaltak, és itt-ott barlangokat rejtenek. Ez a hatalmas tengeri barlang a Benagil Beach közelében található.

szokatlan-tengerpartok-030
Forrás: boredpanda

Tetszett a fenti cikk?

Ha igen, oszd meg barátaiddal Facebookon!