Megtévesztő természeti csodák, hihetetlen illúziók.

Akármerre is járunk, lépten-nyomon illúziók áldozatai vagyunk, legyen szó reklámokról, divatról, vagy akár természeti jelenségekről. Olyan fantasztikus geológiai képződmények, melyek mint egy jól sikerült varázslat a legfontosabb érzékszervünket csapják be, a látásunkat.

Azt gondolnánk, hogy ilyen térlátáson alapuló átveréseket csak ember tud alkotni, de íme néhány példa, amikor a természet jár túl az eszünkön. Az alábbi fotók a tévedések és megtévesztések, azaz az optikai illúziók lebilincselő világából kínálnak ízelítőt.

1. Víz alatti vízesés – Mauritius

A természet egyik legnagyobb illúziója, és egyben Mauritius fő látványossága. A sziget délnyugati csücskénél a magasból egy különös illúziót keltő látvány fogad, egy vízalatti vízesés. A leginkább műholdas felvételeken kirajzolódó képződmény igazából csak homok és iszap lerakodás, mely ezt a különleges hatást kelti.

optikai-illuziók-001

optikai-illuziók-002

 2. Folyók alkotta fa motívumok (Mexikó)

A légi felvételen úgy tűnik, mintha egy kiszáradt fa feküdne a hóban, valójában azonban egy folyó kanyarog a mexikói sivatagban.

optikai-illuziók-003

optikai-illuziók-004

3. A feneketlen forrás: Jákob kútja

A Texas államban található Wimberely közelében található Jákob kútja egy 4 méter átmérőjű és 10 méter mély természetes karsztforrás, melynek percenkénti vízhozama akár az ezer litert is elérheti. A kút felett húzódó sekély, tiszta víznek köszönhetően teljesen látni lehet, ahogy az óriási lyuk a mélybe veszik. A forrás most is népszerű fürdőhelynek számít és a felette húzódó sziklaszirtről gyakran ugrálnak a kútba a bátrabb fiatalok.

optikai-illuziók-005

optikai-illuziok-12

optikai-illuziok-13

optikai-illuziók-006

 4. Tűzesés a Yosemite Nemzeti Parkban, USA

A nemzeti park fő látványossága februárban a Horsetail Falls, vagyis a lófarok-vízesés. Ha nincsenek felhők az égen, akkor februárban, alkonyatkor, mindössze két hétig a lemenő nap fénye olyan szögben érkezik, hogy napsugarak a gránit lejtőn folyó vízre esnek, a víz szinte felizzik, és a gránit falakról a mélybe zúgó víz tüzes lávafolyammá válik.

optikai-illuziók-007

optikai-illuziók-008
5. Tűz-tornádó, Spanyolország

Spanyolország délnyugati részén található Rio Tinto folyó vidéke, ahol már az őskor óta folytatnak bányászati tevékenységet. A földi kincsekben gazdag terület tehát alaposan meg lett bolygatva, és mivel igen savas vizekkel rendelkezik, a kivájt földrészek magas vastartalma könnyen vörösre festette a folyót, amely már hosszú ideje népszerű látványosság.

optikai-illuziók-009

optikai-illuziók-010

 6. Glen Canyon, Utah

Ezen a díjnyertes fotón úgy tűnik, mintha egy meredek sziklafal szélén sétálna a férfi, az igazság azonban az, hogy egy folyó partján bandukol.

optikai-illuziók-011
Forrás: juno.hu

Tetszett a fenti cikk?

Ha igen, oszd meg barátaiddal Facebookon!