Érdekes gyermekgondozási találmányok a 20. század elejéről

Ablakpárkányra rögzíthető alvódoboz, baba-gázmaszk, sétáltató szerkezet – mindez csak néhány azok közül a találmányok közül, amelyek a XX. század elején a gyermeknevelést és gondozást voltak hivatottak megkönnyíteni. Néhányuk igencsak hajmeresztő…

Alvódoboz, 1916

Az ablakba rögzíthető találmány célja az volt, hogy a kert nélküli lakásokban is elegendő friss levegőhöz jusson a baba. A szerkezetet vaskeret tartotta, továbbá megvédte a kicsit a széltől és a bogaraktól.

gyermekgondozasi-talalmanyok-001

 

Önműködő bölcső, 1917

Mint a legtöbb újdonsült szülő, Sheldon D. Vanderburgh feltaláló is hamar belefáradt abba, hogy folyamatosan nyugtatgassa síró babáját.  A megoldást egy házi készítésű bölcsőben vélte felfedezni, amelyet egy kis motorral kombinált, ami képes volt a babát “tartalmazó” kosarat mozgatni. Halk, ketyegő hangja még pluszban elősegítette, hogy a kicsi álomba merüljön.

gyermekgondozasi-talalmanyok-002

 Babatartó doboz, 1917

Vonaton utazni kisbabával sok szülőnek okozott fejtörést. De az emberi kreativitás határtalan. Caleb M. Prather egy “tökéletesen hangszigetelt és hermetikusan zárt” dobozt alkotott, amelyre szerencsére nem felejtett el apró lukakat fúrni, amin keresztül a baba levegőhöz jutott. Arról sajnos nincs feljegyzés, hányan vették igénybe ezt a csodálatos találmányt…

 

gyermekgondozasi-talalmanyok-003

 Baba biciklisülés, 1938

A kormányra szerelhető biciklisüléstől a kerékpár rendkívül instabillá vált, mégis előszeretettel alkalmazták a fémkerettel a járműhöz rögzített alkalmatosságot.

 

gyermekgondozasi-talalmanyok-006

 Baba-gázmaszk, 1938

A babák teljes egészében belefértek abba a gázmaszkba, amit a közelgő háború fenyegetésétől inspirálva alkottak meg a franciák, hiszen ekkoriban egy gáztámadás lehetősége egyre nagyobb veszéllyé vált.

 

gyermekgondozasi-talalmanyok-007

 UV-monogramm, 1938

Senki nem szeretné véletlenül más kisbabáját hazavinni a kórházból! Az ilyen esetek megelőzésére fejlesztették ki azt az UV-fénnyel dolgozó szerkezetet, amely halványan “beleégette” a babák bőrébe nevük kezdőbetűit. A jelölés néhány héttel később nyomtalanul eltűnt.

gyermekgondozasi-talalmanyok-008

 Babasétáltató, 1939

Egy svájci mérnök úgy döntött, elég a fárasztó babasétáltatásból: kitalált tehát egy hosszú falécekkel operáló szerkezetet, amelynek egyik végét saját, a másikat kisgyermeke lábára erősítette, s ezáltal saját lépéseivel irányíthatta a kicsijét, miközben néhány szíj óvta meg a gyereket attól, hogy elessen.

 

gyermekgondozasi-talalmanyok-010

 Biztonsági öv fürdőkádba, 1939

Egy babát, kisgyereket nagy felelőtlenség egyedül hagyni a fürdőkádban, hiszen pár másodperc alatt is történhet tragédia. Carl H. Fischer mérnök egy fém rúd és néhány pánt segítségével igyekezett áthidalni a problémát.

gyermekgondozasi-talalmanyok-011

Tetszett a fenti cikk?

Ha igen, oszd meg barátaiddal Facebookon!