Egy cseppnyi tengervíz egy egész állatkertet tartalmaz.

Nyeltél már nyaralás alatt tengervizet? Lehet, hogy mostantól jobban fogsz ügyelni erre. 🙂

Az alábbi képen egy random cseppnyi tengervizet láthatsz 25-szoros nagyítás alattDavid Liittschwager fotós kamerája által. Ha belegondolsz, a 25x-os nagyítás nem is olyan erős, de már így is egy teljes állatsereglet látható rajta, több fajta mikroszkopikus növény társaságában. Láthatod, hogy a sós tengervíz nem csak sóból áll: van ott sok fajta baktérium, férgek, halikra, rák lárvák, kovamoszat, és még sok fajta plankton.

cseppnyi-tengerviz-001

A dive-shield.us ki is elemezte a képet részletesebben, lent láthatok a számozott elemek magyarázatát.

cseppnyi-tengerviz-002

cseppnyi-tengerviz-0031. Rák lárva

Még messze van a kis rák a teljes kifejlettségtől, de már jól felismerhetőek az egyes testrései.

Már most is jól ki lehet venni a nagy szemeit, és a kis ollóit.


cseppnyi-tengerviz-0042. Cianobaktérium

A Föld legősibb és legprimitívebb szervezetei közé tartoznak. Fotoszintézis által oxigént eresztenek az atmoszférába. Az óceánokban élő sok-sok milliárdnyi cianobaktérium felelős az oxigénünk jelentős részéért.


cseppnyi-tengerviz-0053. Kovamoszat

A tengerek vizében óriási mennyiségben fordulnak elő. Az elpusztult és a tengerfenekére süllyedt kovahéjak egyes helyeken több méter vastag kovaföld réteggé alakultak ki az elmúlt évmilliók folyamán.


cseppnyi-tengerviz-0064. Evezőlábú rákok

Ezek a bogárra hasonlító teremtmények talán az egyik legfontosabb élőlénye az óceánoknak, hiszen hatalmas protein forrást nyújtanak a halaknak. Ezen kívül testükben megkötik a szenet, és napi vándorlási ciklusaik által a mélyebb vízrétegekbe juttatják.  Egyes tudósok úgy vélik, ha az összes evezőlábú rákot összegyűjtenénk, ez a faj lenne a föld legnagyobb tömegű állatfaja.


cseppnyi-tengerviz-0075. Nyílférgek

Ezek a hosszú, áttetsző organizmusok ragadozó planktonok, amik más planktonokkal táplálkoznak. Méretük viszonylag nagy, akár több cm-re is megnőhetnek. Van idegrendszerük, 2 szemük, szájuk és fogazatuk is. Egyes alfajai mérget is kibocsátanak zsákmányukba.


cseppnyi-tengerviz-0086. Ikra

A halikra ugye ínyencségként is felfogható, és ha nyeltünk már tengervizet, biztosan fogyasztottunk is belőle. A halak ikrát, vagyis tojásokat bocsájtanak ki a vízbe. Az ily módon a tengerbe jutott ikra jelentős részét más halak meg fogja enni, de a megmaradó megtermékenyített ikrákból fog kikelni a halivadék.


cseppnyi-tengerviz-0097. Tengeri gyűrűsférgek

A gilisztára hasonlító tengeri gyűrűsféreg testén több tucat apró, szőrzet jellegű kinövés található, amiket egyenként tud mozgatni, és magát a vízben előre hajtani.


Tetszett a fenti cikk?

Ha igen, oszd meg barátaiddal Facebookon!