Az állatvilág lenyűgöző építőmesterei

Néhány faj az állatvilágban lenyűgöző építményeket képes létrehozni. Míg mi, emberek tervezünk, és úgy építkezünk, addig nekik ez ösztönből jön.

Az alábbiakban ezek közül a zseniális építész állatok közül ismerhetünk meg néhányat.

1. Telepes veréb

Különös szokásuk, hogy fészkeiket együttesen építik, közös fedél alá. A fészkek olyan szorosan vannak egymás mellett, hogy amikor készen vannak, az egész egyetlenegy nagy fészeknek látszik, melynek gömb alakú fedele van, amelynek alján sok kerek nyílást látunk. Ezeket a fészkeket a következő költéshez nem használják fel, hanem az új fészkeket a régiek alá függesztik, úgy, hogy a régi fészkek alkotják az újak közös fedelét. így aztán a fészek évről évre nő és persze mindig nehezebb is lesz, míg végre súlyával az ágát le nem töri s mindenestül le nem zuhan. Ezzel a különös fészeképítéssel a sokféle ragadozó ellen védekeznek. Egyes üresen álló fészekkamrákba „albérlőként” egyéb madárfajok is beköltözhetnek.

epitesz-allatok-002

epitesz-allatok-003

epitesz-allatok-004

epitesz-allatok-005

2. Szövőhangya

A szövőhangyák igen szokatlan módon készítik el fészküket, mégpedig leveleket varrnak össze egy igen bizarr “szerszám” segítségével, a saját lárváikkal. A rossz idő és a ragadozók elleni védekezésül az afrikai és ázsiai szövőhangyák erős, vízhatlan fészket építenek a fákon. Tevékenységüket figyelemreméltó csapatszellemben végzik. A dolgozók egy levél mentén felsorakoznak egymás mellett. Hátsó lábukkal jól megkapaszkodnak a levél szegélyében, majd rágóikkal és elülső lábukkal megragadják egy másik levél szélét, s igyekeznek egymáshoz húzni őket. Ha a két levél túl távol van egymástól, csatárláncba fejlődnek. Sok-sok egyed együttes erőfeszítése nyomán a két levél végül összeér. Most jön az összevarrásuk. Itt lépnek színre a lárvák, amelyek átmenetileg a varrógép szerepét töltik be.

epitesz-allatok-006

3. Vogelkop lugasépítő madár

Lugasaik annyira összetettek és dekoráltak, hogy a korai európai felfedezők nem is hitték el, hogy ezek madarak művei. Azt hitték, hogy a helyi bennszülöttek készítették őket gyermekeik szórakoztatására. A Vogelkop lugasépítő madár ágakból és gallyakból épít „kunyhót”, ami előtt mohaszőnyeg terül el. Ide gyűjt össze, akár egész távoli helyekről, gondosan válogatott színes dolgokat: gyümölcsöket, virágokat, bogyókat, bogarakat, pillangó szárnyakat, makkokat. Ezeket nem csak egyszerűen egy halomba hordja, hanem egy művészi alkotást komponál belőlük. Minden egyes madár saját egyéniségének megfelelő elrendezést és színeket választ.

epitesz-allatok-007

epitesz-allatok-008

epitesz-allatok-009

epitesz-allatok-010

epitesz-allatok-011

4. Ausztrál iránytűtermeszek lakhelyei

A legfurcsább dombocskákat az iránytűtermeszek építik, váraik 2-3 méter magasak és csúcsos sírkövekre emlékeztetnek. Kivétel nélkül mindegyik ugyanúgy helyezkedik el: a keskenyebb oldalaik észak és dél felé, míg a szélesebb oldalaik kelet és nyugat felé néznek.

epitesz-allatok-012

epitesz-allatok-013

epitesz-allatok-014

6. Erdei vöröshangyaboly

Fészkük a kúp alakú, gyakran méternyi magas hangyaboly. A boly tagjai a dolgozók, a rövid életű szárnyas hímek és a nagy potrohú anya vagy királynő.

epitesz-allatok-017

7. Fazekasmadár

A dél-amerikai őslakosság hajdani kemencéihez hasonló fészek nyirkos agyagból készül, fűvel és rostokkal van megerősítve. Épülhet fára, kerítésoszlopra, sőt házorom alá is. Ha a nap kiégette a kész fészket, két-három évig is megmarad, mielőtt az eső felpuhítja, de azért a madarak minden évben új fészket építenek, a régi fölé. A fészek az év csapadékos hónapjaiban készül. Egy fészek építéséhez 1500-2000-szer kell fordulnia agyagért. A fészek súlya 3,5-5,5 kilogramm között van, s építése 10-16 napig tart.

epitesz-allatok-018

epitesz-allatok-019

8. Szövőmadár

A fészek építéséhez fűszálakat, gallyakat, pálmacsíkokat, leveleket használnak, belül szőrt és egyéb puha anyagokat alkalmaznak, hogy kényelmesre béleljék lakhelyüket. A fészket a hímek szövik, melynek több funkciót is el kell látnia. Első és legfontosabb feladata, hogy “luxusvillaként” funkcionáljon, ugyanis a gyengébbik nem az alkotások szépsége, illetve lakályossága alapján választ fészket és párt magának. Másodsorban ideális otthonnak kell lennie, nem csak a tojónak, hanem a tojásoknak, fiókáknak is, illetve klimatizálnia is kell a madarak lakóhelyét. Harmadrészt pedig védelmet kell nyújtania a betolakodók ellen, erre szolgál a hosszú “előszoba”, valamint, hogy gyakran víz fölé valamilyen tüskés fa ágára építik hajlékukat.

epitesz-allatok-020

epitesz-allatok-021

epitesz-allatok-022

epitesz-allatok-023

9. Darázsfészek

A társasdarázsfélék a méhekhez hasonlóan sejtekből álló fészket építenek a lárváknak, de nem viaszból, hanem agyagból vagy papírszerű anyagból. A papírkészítő darazsak a fát nyálukkal péppé rágcsálják, amely aztán kemény, pergamenszerű anyaggá szilárdul. Ebből az anyagból jóval könnyebb szerkezetű fészket építenek, mint a mézelő méhek a viaszból. A fészkek általában többemeletesek, és minden egyes szint erős papírkötélen függ a felette lévőről. A legtöbb fészek faágak között lóg, de van olyan is, amelyet üregekben építenek fel.

epitesz-allatok-024

epitesz-allatok-025

10. Hód-lak

A faj kiválóan alkalmazkodott a vízi életmódhoz, élőhelye a fás vízpart. A nagyobb folyók partjain tanyázik, ahol metszőfogaival levágott fákból, gallyakból és iszapból hangyaboly formájú, néha 2-3 m magas lakásokat épít. A lakások bejárata a víz alatt van, de a lakórészek a víz fölött.

epitesz-allatok-026

11. Montezuma-zacskósmadár

Nemcsak a táplálékkeresés, de a szaporodási időszak alatt is igen társas madár. Kolóniákban költ, melyek ritkán állnak 30 fészeknél kevesebből, de néha óriási akár 170 fészekből álló kolóniái is kialakulhatnak. Minden kolóniában egy domináns hím van, melyik egy kiemelkedő ponton ülve figyeli háremét és igyekszik az összes tojóval párosodni. A tojó többnyire egyedül, segítség nélkül építi meg 60-180 centiméteres jellegzetes lecsüngő fészkét fűszálakból. Kettő világos színű, sötéten pettyes tojást rak, melyeken 15 napig kotlik. a fiatal madarak mintegy egy hónap után hagyják el a fészket.

epitesz-allatok-027

epitesz-allatok-028

12. Fecskefészek

Egyes fajaik művészi fészket építenek sárból, mások a homokos partoldalakba vájnak fészekodút, de harkályok elhagyott odúit is használják.

epitesz-allatok-029

epitesz-allatok-030

epitesz-allatok-031

13. Tegzesek

A tegzeslárvák kövekből és növényi törmelékekből csőszerű házat építenek maguknak. Köveket felfordítva gyakran találkozhatunk ezekkel a kis csövecskékkel, ezekben általában lárva lakozik. A cső végén dugja ki fejét és lábait a kíváncsi kis lárva.

epitesz-allatok-032

epitesz-allatok-033
Forrás: boredpanda

 

 

Tetszett a fenti cikk?

Ha igen, oszd meg barátaiddal Facebookon!