Elbúcsúzott az élettől Brittany Maynard, a 29 éves gyógyíthatatlan beteg amerikai nő.

Ahogy egy korábbi cikkünkben már olvashattátok, Brittany Maynardnál, a 29 éves fiatal lánynál, az év elején diagnosztizáltak gyógyíthatatlan agydaganatot.

Imádott élni, de úgy döntött, önként vet véget az életének, és nem hagyja, hogy a betegsége végezzen vele fájdalmak és szenvedés kíséretében.  A terv szerint megvárta férje 30. születésnapját, és november másodikán férje, édesanyja, mostohaapja és a legjobb barátnője körében, a saját ágyában, a kedvenc zenéjét hallgatva vette be az orvos által felírt gyilkos pirulákat. Pont, ahogyan eltervezte.

brittany-manyard-003

 A fiatal nő január óta tudta, hogy rosszindulatú, ráadásul egy különösen agresszív fajtájú agydaganatban szenved. „Januárban az orvosaim még reménykedtek. Azt mondták, egy ilyen tumorral ideális esetben akár még tíz évig is élhetek” – emlékezett vissza Brittany a People magazinnak adott interjújában. „Csakhogy idén áprilisban kiderült, a daganat jóval agresszívabb és gyorsabban terjed, mint gondolták. Ekkor már csak hat hónapot jósoltak nekem.”

brittany-manyard-009

 Ahogy azt sokszor elmondta, Brittany élete legnehezebb döntését hozta meg akkor, amikor elhatározta, hogy ha már meg kell halnia, úgy akar elmenni, ahogy ő szeretne és még azelőtt véget vet életének, mielőtt gyógyíthatatlan betegsége elhatalmasodna rajta.

brittany-manyard-001

A 29 éves Brittany Maynard csak azért költözött családjával San Franciscóból az oregoni Portland-ba, mert ott elfogadták az úgynevezett méltóságteljes halál törvényét (death with dignity law). Az Egyesült Államokban a mai napig mindössze öt (Washington, Oregon, Montana, Vermont és Új-Mexikó) államban van erre mód.

brittany-manyard-007

Néhány nappal a halála előtt, az amerikai nő újabb videót tett közzé, melyben elmondta, hogy még mindig elég jól érzi magát, az élete tele van boldogsággal, hogy még mindig nevet, és felejthetetlen pillanatokat tölt a családjával. Egyszerűen nem érzi úgy, hogy elérkezett az idő.

brittany-manyard-008

 

November másodikán azonban elköszönt barátaitól, ismerőseitől és követőitől is Facebook és Twitter oldalán.

brittany-manyard-002

Az orvostól egy sárga kapszulát kapott, amit egyedül kellett lenyelnie, segítséget nem kaphatott. Ám végül minden úgy alakult, ahogy vágyott rá: amikor a halálos kapszulát bevette férje, édesanyja, mostohaapja és a legjobb barátnője ott álltak az ágya mellett.

brittany-manyard-001

A nő videó üzenete, melyben a betegségéről és a céljáról beszélt, emberek millióihoz jutott el, halála mindenkit megrázott, ám a világ mégis együttérzéssel és megértéssel fogadta. A „méltóságteljes halál” mozgalma, mely az elmúlt években erőre kapott, Brittany Maynard segítségével ismét mindennapi beszédtémává vált. Halála előtt búcsúüzenetet is hagyott a Facebook oldalán:

Viszontlátásra, kedves barátaim, családom, szeretteim. Eljött a nap, a halálom napja, amit én választottam magamnak, hogy emelt fővel és méltóságteljesen vehessek búcsút az élettől, hogy megszabaduljak ettől a szörnyű betegségtől, ami már oly sokat elvett tőlem, és még számtalan dologtól megfosztott volna. A világ csodálatos hely, ez az utazás volt a legfőbb tanítóm, a családom a legnagyobb támaszom. Viszontlátásra, világ.

brittany-manyard-06
Forrás: buzzfeed

 

 

 

 

 

Tetszett a fenti cikk?

Ha igen, oszd meg barátaiddal Facebookon!