A világ 10 legveszélyesebb bűnszervezete.

A szervezett bűnözés vagy a „bűnszervezetek” egy nemzetközi csoportosulása az erősen centralizált, bűnözők által működtetett vállalatoknak, illegális tevékenység és leggyakrabban monetáris nyereségszerzés céljából.

Az alábbiakban megismerhetitek a világ 10 legveszélyesebb ilyen bűnszervezetét. Elképesztő mik vannak…

1. MS-13

A Mara Salvatrucha, ismertebb nevén MS vagy MS-13 egy hatalmas, multinacionális, teljes körűen megszervezett, bűncselekmények elkövetése céljából alakult csoport. Az MS13 nemzetközi „bűnszövetkezet” jelenleg hat országban működik, és mintegy félmillió tagot számlál. Az Egyesült Államokban, 32 államban vannak jelen, és a geng-hálózat kemény magja mintegy tízezer főből áll. Jelszavuk: „join us or die”, azaz csatlakozz hozzánk, vagy meghalsz.  Az MS 13 gengtagokra tetovált szimbólumok ugyanúgy életrajzi utalások, mint az orosz börtöntetoválások. A gengből való kilépés azt jelenti, hogy a kilépő személy halálra van ítélve.

vilag-legveszelyesebb-bandai-01

 

2. Primeiro Comando da Capital (Brazil)

A Primeiro Comando da Capital (PCC) nevű bűnszervezetet 1993-ban a Piranhao-nak (Nagy Piranha) becézett Taubate börtön legkeményebb fiúi hozták létre, 111 rab halálának megbosszulása végett. A bűnszervezet fő célpontjai az állami rendőrök. A Polícia Militar do Estado de Sao Paulo egyenruhásai, több száz, főként rendőrök elleni véres támadás és leszámolás mögött a PCC-t gyanítják. 2012-ben például 106 különlegesen kiképzett rendőrtisztet gyilkoltak meg. A bűnszervezet még most is is aktív, belső szabályokkal, tagfelvételi renddel, tagsági díjjal rendelkező milíciaként működik. A PCC 13 ezer tagot számlál, amelyből hatezren jelenleg is börtönben töltik büntetésüket.

vilag-legveszelyesebb-bandai-02

3. 18th Street Gang (Los Angeles)

Az 18th Street Gang egy utcai bűnszervezet, amely Los Angelesben alakult. A bandát eredetileg olyan spanyol ajkú Sureños fiatalok alapították, akiket nem láttak szívesen más, amerikaiakat tömörítő bandákban. Az FBI nyilvántartása szerint 65 ezer aktív tagja van a szervezetnek, 120 városban, 37 államban. Gyakran nevezik őket a fiatalok hadseregének is, mivel tagjai általános, illetve középiskolás fiatalokból áll. A banda rutinszerűen lopja az autókat és foszt ki otthonokat. Los Angeles városában az elmúlt 10 évben több mint 250 embert öltek meg. A 18th Street tagjai gyakran viselik a ruházatukon illetve sportfelszereléseiken a 18-as számot. El Salvadorban gyakori, hogy a tagok az arcukra tetováltatják a 18-as számot, amely legtöbb esetben az egész arcot elfedi.

vilag-legveszelyesebb-bandai-03

4. Area Boys

Az Area Boys (környékbeli fiúk) egy többségében gyerekekből álló banda Nigériában, Lagos városában. A koruk ne tévesszen meg. Fiatalok, de az egyik legelvetemültebb banda a világon. Tevékenységük: drogterjesztés, zsarolás, utcai rablás. A nyílt utcán is megfenyegetnek, megvernek és elveszik amit akarnak, bárki szeme láttára. Rosszabb esetben meg is ölnek. Ez a történet is tipikus tőlük: 2005-ben egy Nigériai katona le akart állítani egy éppen folyó utcai rablást, ahol pár tagja az Area Boys bandának éppen ki akart rabolni egy buszsofőrt. A katonát a fiúk halálra késelték a beavatkozás miatt.

Bérmunkát is vállalnak másoknak, vagyis szolgálataikat másoknak is kínálják.

vilag-legveszelyesebb-bandai-04

5. La Eme (Mexikó)

A mexikói maffiát “la Eme” néven emlegetik, ami spanyolul az M betűt jelenti. A La Eme-t azok a mexikói fiatalok alapították, akik 1957-ben verődtek össze a kaliforniai Tracy-ben működő Deuel nevelőintézetben. Azóta a La Eme a világ egyik legerősebb bandájává fejlődött. A mexikói maffia fő tevékenysége a kábítószer és az illegális bevándorlók USA-ba való csempészése.  A legnagyobb vezető kartell székhelye Ciudad Juarez.

vilag-legveszelyesebb-bandai-05

6. Wah Ching

A Wah Ching bandát kínai-amerikai fiatalok indították San Franciscóban a 60-as években. A “Wah Ching” jelentése “kínai fiatal”, de ma már más ázsiaikat is befogadnak a bandába. A 70-es években voltak a legaktívabbak, azóta csendesebben végzik tevékenységeiket. Ne akarj az útjukba kerülni.

vilag-legveszelyesebb-bandai-06

7. Yakuza

A japán Yakuza egy nemzetközi bűnszervezet, amely a megfélemlítést és a zsarolást használja fel céljaik eléréséhez. Gyökerei a XVII. századba nyúlnak vissza. Közel 110.000 tagot számlál több mint 2500 családból. Főbb tevékenységi területeik: védelmi pénzek, cenzúrázatlan pornóanyagok importálása Amerikából és Európából, illegális bevándorlás. A hibát vétett tagnak saját kisujjából le kell vágnia a felső ujjpercet és átadni felettesének, ezért a banda tagjai könnyen felismerhetők a kezükről. Sokuknak nagyméretű, egész testre kiterjedő tetoválásaik vannak.

vilag-legveszelyesebb-bandai-07

8. Los Zetas

A Los Zetas nevű drogkartell vezetőinek gazdagsága világszerte legendás a bűnözők között. A kegyetlen bűnszervezetet a mexikói hadsereg különleges alakulatából dezertált katonák alapították 1999-ben. A mexikói székhelyű, de Közép-Amerikában és Európa-szerte is aktív Zetas-kartell az utóbbi években az ország második legjelentősebb és egyben legerőszakosabb bűnszervezetévé nőtte ki magát. A katonai kiképzések során elsajátított taktikák és a bűnszervezeteknél megszokott alvilági módszerek keveredésének eredménye az elképzelhetetlen méreteket öltő brutalitás és a pszichológiai terror széleskörű alkalmazása lett. A megfélemlítés módszerével operáló Zetas-kartell napjainkban az ország területének csaknem felét az irányítása alatt tartja.

vilag-legveszelyesebb-bandai-08

9. Triádok

A kínai Triádok több bűnszervezetből állnak, ezek a bűnszervezetek Kínában, Malajziában, Hong Kong-ban, Taiwan-on, Szingapúrban és más országokban vannak jelen. Nagyon aktívak New Yorkban, Los Angeles-ben, Seattle-ban, Vancouver-ben és San Francisco-ban is. Szervezett bűnözés keretein belül foglalkoznak rablással, drog-kereskedelemmel, bérgyilkossággal, védelmi pénzek beszedésével, kalózkodással, stb. A XVIII. szazadban indult „bűnmozgalom”, annak idején Tian Di Hui néven volt ismert. Annak ellenére, hogy a szervezet erőssége egyre csak fokozódik, aktivitásai nem igazán számottevőek.  A szervezet egy másik ismert tevékenysége a pénzhamisítás.  Tagjaik száma a Távol-Keleten több százezer, sőt talán egymillió, bázisuk Hongkong, de világszerte vannak kapcsolataik, kémeik, támaszpontjaik.

vilag-legveszelyesebb-bandai-09

10. La Cosa Nostra

A La Cosa Nostra néven is ismert maffia egy olasz–amerikai bűnszövetkezet. A bűnszövetkezet a 19. század második felében, a szicíliai és dél-olasz emigrációs hullám után alakult ki. Az olasz–amerikai maffia az egyik legnagyobb bűnszervezet az Amerikai Egyesült Államokban. Giuseppe Esposito volt az első szicíliai maffiatag, aki Amerikába emigrált de később visszatoloncolták Olaszországba. A szicíliai és az amerikai Cosa Nostra viszonylag új csoportosulás. A múltszázad második felében alakult Olaszországban. Annak ellenére, hogy egy fiatal maffiáról van szó, csodálatos képessége van bármilyen nagyszabású bűncselekmény megszervezéséhez és annak sikeres lebonyolításához. Védelmi pénzek beszedése, fegyver- és kábítószer-kereskedelem, gazdasági bűncselekmények – csak hogy néhányat említsünk a sok érdekeltség közül. A tagok száma valahol 3.500 és 4.000 közé tehető, ami nem igazán sok. Egy igazi tagnak át kell mennie egy beavató szertartáson, például meg kell ölnie valakit, hogy tanúságot tegyen a hűségről.

vilag-legveszelyesebb-bandai-10

 

 

Tetszett a fenti cikk?

Ha igen, oszd meg barátaiddal Facebookon!