A világ legmélyebb úszómedencéje.

A Belgiumban található Nemo 33 uszoda két Guinness rekorddal is büszkélkedhet: ez a világ legmélyebb úszómedencéje, és a világ legmélyebb medencével bíró fedett uszodája. Igazából nem is úszóknak készült, hanem búvároknak.

2,5 millió liter forrásvízzel van feltöltve, hogy megkíméljék a búvárfelszereléseket a víztisztító vegyszerektől.

Nevével ellentétben az uszoda legmélyebb pontja, a kút, 35 méter mély. Itt a búvárok maximálisan próbára tehetik magukat, mivel egy könnyűbúvár maximum 40 méteres mélységbe merülhet.

vilag-lagmelyebb-uszomedenceje-001

A víz kellemes 30 fokos, így a búvárok gond nélkül eltölthetnek benne órákat is. A vizet napelemes fűtőrendszer tartja melegen.

vilag-lagmelyebb-uszomedenceje-002

Nemcsak a víz hőmérséklete emlékeztet a trópusokra, hanem a medence kialakítása is. Víz alatti termek, átjárók, alagutak, kamrák keltik a barlangok illúzióját.

vilag-lagmelyebb-uszomedenceje-003

A búvártanfolyamokon, gyakorlatokon, és kutatási programokban a könnyűbúvárok itt kipróbálhatják mindazt, amivel a tengerben találkozhatnak.

vilag-lagmelyebb-uszomedenceje-004

 Gyakorolhatják a vízalatti barlangászatot, és három levegővel töltött búvárharang is a rendelkezésükre áll a mélyben, hogy a búvárok a felszínre emelkedés nélkül beszélhessenek egymással.

vilag-lagmelyebb-uszomedenceje-005

John Beernaerts belga mérnök tervezte meg kifejezetten búvárok számára. Hét évig épült és 2004-ben nyílt meg.

vilag-lagmelyebb-uszomedenceje-006

A medencék oldalában különböző mélységekben ablakokat építettek. Akik nem akarnak merülni, azok is megfigyelhetik a vízben merülő barátaikat, rokonaikat.

vilag-lagmelyebb-uszomedenceje-007

Bár búvároknak készült, úszómedence, nincs semmilyen betelepített élet, sem növény, sem halak, vagy más állatok.

vilag-lagmelyebb-uszomedenceje-010

Forrás: Daily Mail

Tetszett a fenti cikk?

Ha igen, oszd meg barátaiddal Facebookon!