12 bámulatos optikai illúzió. Nem hiszem el, hogy a 3-ik képen ugyanakkorák a figurák!

A dolgok nem mindig olyanok, amilyennek látszanak, nem kell mindig hinni a szemünknek. Az agyunk folyamatosan dolgozza fel a külvilágból érkező impulzusokat, de vannak esetek, amikor kicsit megzavarodik.

Lent jó pár érdekes optikai illúziót fogsz látni. Tölts egy pár percet mindegyikkel, és olvasd el a hozzájuk tartozó leírást. Nincs itt varázslat, és nem animáltak a képek. Minden a fejedben történik.

Lássuk!

1. Pörgő gyűrűk

optikai-illuziok-001

Ha a középpontot nézed és közelebb mozdítod a fejedet a képernyőhöz, mozogni fognak a gyűrűk egymáshoz képest. Ha pedig távolabb mozdítod a fejedet, az ellenkező irányba fognak mozogni.

2. Blivet

optikai-illuziok-005

Ez egy viszonylag híres illúzió egy lehetetlen tárgyról. Nézd meg jól a szárakat és hogy hova vezetnek.

3. A szörnyek illúziója.

optikai-illuziok-006

Ez az egyik leghíresebb optikai illúzió, minden pszichológiával foglalkozó könyvben megtalálod. A lényeg, hogy a 2 szörny mérete pontosan megegyezik. Nem hiszed el? Mérd le őket vonalzóval. Agyunk automatikusan módosítja a látott kép méretét ha azt távolinak véli, így kompenzálja azt, hogy nagyobb, mint amekkorának tűnik.

4. Jastrow illúziója

optikai-illuziok-007

Robert Jastrow után nevezték el 1889-ben. Az alsó figura nagyobbnak tűnik, mint a felső. Pedig pontosan ugyanakkorák. Azért tűnik így, mert az A ábra rövidebb oldala pontosan a B ábra hosszabb oldala mentén fut.

5. Penrose háromszög

optikai-illuziok-011

optikai-illuziok-002

Mint a Blivet, ez is egy lehetetlen tárgy.

6. Fekete-fehér

optikai-illuziok-012

Nézd a kép közepét 30 mp-is, majd nézz el egy lehetőleg fehér falra. Mit látsz?

7. Zöllner illúzió

optikai-illuziok-013

Ez az illúzió Johann Karl Friedrich Zöllner után lett elnevezve. A hosszú vonalak teljesen párhuzamosak. Nem hiszed? Fogj megint vonalzót.

8. Hering illúziója

optikai-illuziok-014

A 2 vörös vonal teljesen egyenes és párhuzamos, mégis úgy tűnik, mintha kifelé ívelnének. Ezt az illúziót a Német pszichológus Ewald Hering fedezte fel, aki úgy magyarázta az illúziót, hogy az agyunk túlbecsüli a szögeket a vonalak metszésénél.

9. Titchener körök

optikai-illuziok-015

Elő a vonalzót megint, hiszen a 2 narancssárga kör pontosan ugyanakkora. Ezt az illúziót Ebbinghaus illúzióként is ismerik, és a mai napig nem tudják pontosan, hogy agyunk miért így interpretálja a köröket.

10. Statikus mozgás

optikai-illuziok-022

Ez nem egy animált kép, csupán úgy látjuk, mintha mozogna, amikor mozog a szemünk. Próbáld ki, nézz mereven egy pontra, és a mozgás megáll. De ha elindul a szemed, a kép újra mozogni kezd. Az illúzió a szín kontrasztok és a körök méreteinek összhatása miatt alakul ki.

11. Lila futó.

optikai-illuziok-023

Nézd a kép közepét. Pár másodperc múlva egy zöld kört fogsz látni, ami megy körbe-körbe. Nézd tovább pár másodpercig, és el fognak tűnni a lila körök, és csak a körbemenő zöld kör marad.

12. Sakktábla árnyéka

optikai-illuziok-025

Ez is egy hihetetlen illúzió, amit Edward Adelson publikált először. Az a kocka és a B kocka színei pontosan ugyanazok, vagyis a szürke ugyanazon árnyalata. Nem hiszed? Vedd elő a Photoshop-ot, és nézd meg a színkódokat. Hihetetlen.

Tetszett a fenti cikk?

Ha igen, oszd meg barátaiddal Facebookon!