10 trükkös játékos, akik nyertek a kaszinó ellen

Ha belépünk egy kaszinóba, mindig optimista hozzáállással megyünk be.

“Ma nyerni fogok!”, gondolja mindenki.

Az a gond, hogy a kaszinók ellen nem lehet nyerni. Egyszer-egyszer igen, de hosszú távon elveszítjük minden pénzünket. Nem azért mert rosszul játsszunk, hanem mert mindegyik kaszinójáték úgy van kitalálva, hogy statisztikailag a háznak legyen előnye. Az európai ruletten is például a háznak 2,7% előnye van, és ezt nem tudja megváltoztatni a legokosabb rulett stratégia sem. Ezért van, hogy hosszú távon a ház mindig nyer, még akkor is, ha a kaszinó bónuszt ajánl a játszásért.

Viszont van, aki ebbe nem nyugszik bele. Akár csalással, akár ravaszsággal, de ők úgy voltak vele, hogy megverik a kaszinót. Sikerült is neki.

1. Phil Ivey

megvertek-a-kaszinot-11

A napjainkban is híres Phil Ivey profi pókerjátékos. 38 éves, 9-szer nyert World Series of Poker-t turnét. A pókerből eddig 30 millió dollárt keresett.

Akkor miért jár kaszinóba, és a krupiéval összebeszélve, nem teljesen legitim módon, nyer milliókat baccaraton? Jó kérdés.

Akármi is lehetett az indítéka, így csinálta: Phil észrevette, hogy a Gemaco cég által gyártott kártyák hátoldalán lévő mintázat elárul egyes kártyákat. A baccaratnál 1% előnye van a háznak, de mivel Phil be tudott előre azonosítani pár kártyát, már neki volt előnye, pontosan 6%-os.

Ezt kihasználva 2012-ben 12 millió dollárt nyert az Angliai Crocksford Kaszinóban, és 9,6 milliót a Borgata Hotel Kaszinóban Atlantic City-ben. A Crocksford nyereményét nem kapta meg, így beperelte a kaszinót, a Borgata kaszinós nyereményt megkapta, de ott meg a kaszinó perelte be Phil-t.

Csalás vagy simán szemfülesség? Keskeny a határ.

2. Ron Harris

megvertek-a-kaszinot-02

1995-ben 1 millió az 1-hez eséllyel megnyerte az Atlantic City-ben található Bally’s Park Palace Casino Resort 100 ezer dolláros kenó jackpotját.

Kiderült, hogy Harris a Nevadai Szerencsejáték Felügyelet egyik számítástechnikusa. Hozzáértését, és belső információit arra használta, hogy hozzáférjen a Bally kenó gépének véletlen szám generátorának programjához, majd saját számítógépével leduplikálja azokat a számításokat, vagyis már előre tudta, hogy mi lesz az eredmény. 

Harrist pedig nem sokkal később letartóztatták – és persze nem tarthatta meg az állását sem.

3. Gonzalo Garcia-Pelayo

megvertek-a-kaszinot-06

A spanyol úriember volt az első, aki a kilencvenes években sikeresen kihasználta az úgynevezett „kerék aszimmetriát”.

A kerék aszimmetria elmélete az adott rulettkerék gyártásának tökéletlensége miatt minden rulettkerék pörgetésénél vannak bizonyos számok, melyek nagyobb valószínűséggel jönnek ki, mint mások. Miért? Több oka van, például enyhén eltorzult a kerék, vagy alig észrevehető mértékben eltér a vízszintestől, vagy az egyes számok rekeszei nem tizedmilliméterre pontosan ugyanakkorák, de a fogaskerekek működése miatt is lehet.

Gonzalo Spanyolországban kezdett el különböző kaszinókban több ezer pörgetés alatt megfigyelni egy-egy kereket. Az eredményeket feljegyezte, majd analizálta őket a számítógépével. Sok-sok megfigyelést végzett az adott keréken. Mikor úgy érezte, hogy ideje fogadni a kerék „forró számára”, az 5%-os házelőnyt 15%-os játékoselőnnyé varázsolta.

Spanyolország és Las Vegas kaszinóiban dolgozott. Mikor már világszerte túl jól ismertté vált a kaszinósok körében, visszavonult ,de addigra már körülbelül 1,5 millió dollárja volt a bankban. Egy kaszinó beperelte, de a spanyol legfelsőbb bíróság Gonzalo javára döntött.

4. Dominic LoRiggio

megvertek-a-kaszinot-10

Dominic beceneve “Az aranykezű férfi”. Éveken át tartó gyakorlással megtanulta a “kontrollált dobás” technikáját, amivel olyan számot tud kidobni craps-ben, amit akar.

A módszerrel a kockákat egy bizonyos módon kell beállítani, precízen összeszorítani, majd úgy eldobni, hogy a levegőben is együtt maradjanak. Olyan finoman kell, hogy érkezzenek le az asztal hátsó részénél, amennyire csak lehetséges. Társával együtt a kontrollált dobást használva több ezer dollárt nyertek különböző kaszinókban.

LoRiggio jelenleg kockadobást oktat.

5. Ida Summers

megvertek-a-kaszinot-03

Ida Summer az egyik leghíresebb női kártyacsaló, a 60-as és 70-es években több tízezer dollárt zsebelt be Las Vegasban.

Blackjack-et játszott, és a “babrálás” volt a specialitása. Ez egy olyan módszer, amikor egy kártyát kivonnak a játékból, és aztán visszacsúsztatják, mikor az hasznos a játékos számára. Ida szépsége és közvetlensége hatásosan elterelte a figyelmet arról, ahogy könnyedén cserélgette a kártyákat az asztalon.

Ida idővel továbblépett, és elkezdett “hideg csomagokat” bevonni a játékba. A hideg csomag egy előre összekészített kártyacsomag, melyet a játékos hoz játékba a körben eredetileg használt kártyák helyett.

Merészsége lett a veszte is, hiszen az FBI és a szerencsejáték hivatal végül elkapta őt.

6. Edward Thorp

megvertek-a-kaszinot-08

Edward találta ki a kártyaszámolás rendszerét a blackjack játéknál.

Matematikaprofesszor volt, aki fizikából is mesterfokú diplomát szerzett. Miután egy barátja elvitte Las Vegasba, meggyőződött arról, hogy van egy matematikai módszer, mellyel a játékos előnyhöz juthat Blackjack-ben.

Szisztematikusan áttanulmányozta a játékot, minden szempontból alaposan megvizsgálta. Az egyetemi számítógép segítségével több milliárd blackjack kezet szimulált le. A klasszikus blacjack-et adott db pakli kártyával játsszák, általában 6-8 paklival. Edward rájött, hogy a kisebb kártyák előnyösebbek az osztó számára, és amikor ezekből már kevesebb van a pakliban, az előny a játékosé lett. Ugyanígy, a nagyobb kártyák előnyösebbek a játékosnak, és amikor ezekből már kevesebb van a pakliban, az előny a házra száll.

Edward és társa sorra járták a kaszinókat, egy átlagos hétvégén mai értéken 70 ezer dollárt is megkerestek. Mikor elkezdett szokatlanul magas összegeket nyerni, a kaszinók felfigyeltek Edwardre. Meg voltak győződve, hogy csal, ezért folyamatosan figyelték játék közben, áttanulmányozták a játékáról készített videofelvételeket, de semmi gyanúsat nem találtak.

1962-ben Thorp megírta a “Beat the Dealer” című könyvét, melyben részletesen bemutatta a „tízes számláló” rendszerét. A könyv egyből nagy siker, és modern klasszikus lett, eladásaiból is csinos kis vagyont gyűjtött.

Szerencsejátékos kirándulása után Thorp a tőzsdén alkalmazta matematikai zsenijét, és hatalmas vagyont szerzett értékpapírokból és a fedezeti alapokból.

7. Keith Taft

megvertek-a-kaszinot-07

1969-ben rákattant a blackjack-re. Kipróbálta az Edward Thrope féle kártyaszámolást, de nem volt sikeres benne. Ekkor döntötte el, hogy inkább számítógép segítségével fogja legyőzni a kaszinókat.

Taft egy valódi elektronikai zseni volt, aki 30 éven keresztül olyan szerkezeteket fejlesztett ki, amikkel megverhette a kaszinókat.

Keith először egy kártyaszámolást segítő gépet készített, amit ruhái alá rejtett, és a lábujjaival vezérelt. Az első prototípus még 7 kg-ot nyomott, de a második már jóval kisebb volt, és meglepően jól teljesített, már az első héten 40.000 dollárt nyert. És a bónusz, 10.000 dollárért elkezdte árulni a gépet, és betanította az embereket, hogy hogyan kell használni.

Következő találmánya a “hastévé” volt. Ez egy kis videokamera volt, melyet az öv csatjára kellett erősíteni, és így látni lehetett az osztó lapját. A kamera a képet a játékos társának továbbította, aki visszaküldte a játékosnak a legjobb lépést.

Egy másik zseniális találmánya a Thor nevű számítógép volt, ami ki tudta következtetni a kártyák pozícióját az asztalon keverés után.

8. Tommy Glenn Carmichael

megvertek-a-kaszinot-04

Tommy is okos szerkentyűket alkotott annak érdekében, hogy fölényt szerezzen a kaszinókkal szemben. Az ő területe azonban a nyerőgép volt. Mottója “Adj egy nyerőgépet, és én feltöröm.”

Első találmányát az 1980-es évek elején építette meg, “Összekötő”-nek hívta. Egy meglehetősen egyszerű fémdarab volt, mely a nyerőgép pénzbedobó nyílásába helyezve nagy összegű kifizetéseket eredményezett. A nagyobb kaszinók nem sokkal később áttértek olyan gépekre, amikben már véletlen szám-generátor működött. Tommy-t elkapták csalás közben, és börtönbüntetésre ítélték.

Azonban nem adta fel. Következő találmánya a “Csúszka” volt, melyet ha becsúsztatott a gépbe, kioldott egy kapcsolót, és a gép kiadta a benne lévő pénzérméket. Vagyis neki minden pörgetés egy Jackpot volt. Ez az időszak sem tartott sokáig, mert a játékgépek hamarosan számítógépesítve lettek.

Válaszul Tommy kifejlesztette a “Világító pálca” nevű találmányát. Ez egy 18 cm hosszú pálca volt, rajta egy miniatűr kamera, egy akkumulátor, és egy miniatűr lámpa. A lámpa elvakította a gép belső szenzorát, és ezáltal az több pénzt adott ki. Tommy elkezdte ezt a kütyüt árulni más csalóknak is, amiből napi 10.000 dollárt keresett.

1996-ban letartóztatták a pálca használata miatt. Tommy ma különböző kaszinóknál dolgozik konzultánsként.

9. Louis “Az Érme” Colavecchio

megvertek-a-kaszinot-01

Louis tökéletes kaszinó érme utánzatokat gyártott le a kilencvenes években, amiket a kaszinóban beváltott készpénzre. Mi kellett hozzá? Réz, nikkel, cink, lézer vágószerszámok, és egy 150 tonnás présgép Olaszországból.

Jó néhány kaszinót csalt meg Las Vegasban, mielőtt egyáltalán felfogták volna, hogy bűneset történt. Végül akkor figyeltek fel rá, mikor a kaszinók leltárában nagy zsetontöbblet mutatkozott.

Pontosan nem tudni mennyi pénzt csalt el, de 100 és 500 ezer dollár közé teszik az összeget.

10. MIT blackjack csapat.

megvertek-a-kaszinot-09

Ők talán a leghíresebb Las Vegasi játékosok, a 21 nevű filmnek köszönhetően.

Történetük a 90-es évek közepén kezdődött, egy iskola utáni klubként az MIT-n (Massachusettsi Műszaki Egyetem). A kártyaszámolást új szintre emelve fosztották ki a Las Vegasi kaszinókat. Kaszinó maketteket készítettek, elemezték a környezetet, csoport-alapú megközelítést alkalmaztak. Ez a komplex rendszer minimalizálta a lebukás esélyét, maximalizálta a lehetőségeket, és álcázta azokat a fogadási mintákat, melyek elválaszthatatlanok a kártyaszámolás módszerétől.

Összességében a csoport tagjai pár év alatt több, mint 5 millió dollár (több, mint 1 milliárd forint) profitot értek el.

Tetszett a fenti cikk?

Ha igen, oszd meg barátaiddal Facebookon!