Turistalátványosságok félelmetes magasságokban.

Ha félsz a magasságtól, fordulj vissza most. Az alábbiakban azokat a hihetetlenül magas turistalátványosságokat ismerheted meg, ahová már felmenni is kínzó érzés lehet nemhogy lenézni…

1. Mont Blanc, Francia Alpok

Ez a különleges üvegkilátó a francia Alpokban található Mont Blanc egyik csúcsán. Az üvegkocka három oldalfala, mennyezete és alja is 12 mm vastag üvegből készült. Alatta csak az 1035 méteres mélység tátong. Az építmény ellenáll a 220 km/órás szélnek is. A kilátó a franciaországi Chamonix felett, az Aiguille du Midi csúcson található, ahová 20 perces liftezéssel lehet feljutni. A látogatók egy papucsot kapnak, hogy ne csússzanak el az üvegpadlón, valamint így lehetőség szerint kíméljék a padló üvegét.

felelmetesen-magas-helyszinek-01

felelmetesen-magas-helyszinek-02

felelmetesen-magas-helyszinek-03

2. A legmagasabb épület a világon a Burj Khalifa , Dubai.

A 828 méter magas Burj Kalifát 2004-ben kezdték el építeni, és 2010. január 4-én nyitották meg. Több mint 300 méterrel előzi meg a jelenleg második legmagasabb épületet, a Tajvan fővárosában található Tajpej 101-et.

felelmetesen-magas-helyszinek-04

felelmetesen-magas-helyszinek-05

3. Grand Canyon Skywalk

A Colorado folyó 1220 méter mélységben kanyarog a patkó alakú Skywalk üvegpadlós kilátó alatt, amelyet az amerikai Grand Canyon peremére épített az ualapaj indián törzs. A különleges technológiával készült látványosság felejthetetlen élményt ígér: a kanyon pereméről 20 méterre kinyúló, tökéletesen áttetsző üvegen állva valóban az az érzése az embernek, hogy lebeg.

felelmetesen-magas-helyszinek-06

felelmetesen-magas-helyszinek-07

4. Willis Tower Skydeck, Chicago.

A Chicago városközpontjában található felhőkarcoló, amely arról nevezetes, hogy az USA legmagasabb épülete a maga 442 méteres magasságával (antennákkal együtt 527 méter) és 110 emeletével. A régebben Sears toronynak nevezett épület (ma Willis torony) tetejéről lélegzetelállító kilátás nyílik a városra. A Willis Tower kilátóterasza 1974. június 22-én nyílt meg a 103. emeletén (412 méter magasságban). Itt már komolyan érzékelhető a kilengés mértéke. Ha szép idő van, remekül elláthatunk a szomszédos államokig. A két hihetetlenül gyors lift mindössze egy perc alatt visz fel minket a kilátóig. 2009-ben pedig a torony tulajdonosai négy üvegfalú erkélyt szereltettek fel az épület falára szintén a 103. emeleten.

felelmetesen-magas-helyszinek-08

felelmetesen-magas-helyszinek-09

felelmetesen-magas-helyszinek-10

felelmetesen-magas-helyszinek-11

 

5. CN Tower, Toronto.

A torontói C. N. Tower (Canadian National Tower) mérföldekről látható építmény. A torony 2007-ig világ legmagasabb támasz nélküli építménye volt. Magassága az antenna csúcsával együtt 553,5 méter. Kedvező időjárás esetén nemcsak Toronto tekinthető meg madártávlatból, hanem akár 100 mérföldre is ellátni. Fedett és fedetlen körfolyosókról tekinthetünk a városra, vagy beülhetünk a bárba vagy a vendéglőbe is. A látogatók a kilátó legmagasabb, turisták számára megközelíthető pontjáig is felmehetnek. A 447 méter magasságú hely neve Space Deck (űrfedélzet). Itt már érezni a torony kilengését.

felelmetesen-magas-helyszinek-12

felelmetesen-magas-helyszinek-13

felelmetesen-magas-helyszinek-14

felelmetesen-magas-helyszinek-15

 

6. Langkawi Sky Bridge, Malájzia

A langkawi „égi híd” egy 125 méteres, ívelt, gyalogos kábelhíd 700 méterrel a tengerszint fölött, Malajzia egyik szigetén. Csodálatos kilátás nyílik innen a szigetre, illetve a tengerre. Vihar esetén azonban kötelező elhagyni a hidat olyan gyorsan, ahogy csak lehet, erre feliratok is figyelmeztetnek.

felelmetesen-magas-helyszinek-16

felelmetesen-magas-helyszinek-17

 

7. Walk of Faith, Kína

A kínai építménynek nem véletlenül ez a neve, kell némi hit ahhoz, hogy az ember nekivágjon a Zhangjiaje Nemzeti Parkban található több mint 1400 méter magas Tianmen-hegy oldalába épített útnak. Az igazán félelmetes az a 60 méteres szakasz, aminek az alja és az oldala is üvegből készült, itt végigmenni azért már embert próbáló kihívás, még akkor is, ha tudjuk, hogy elvileg semmi baj sem lehet. De azért lenézni… Érdekesség, hogy a turistáknak speciális cipővédőt kell húzniuk, hogy ne koszolják össze a kelleténél jobban az üveget.

felelmetesen-magas-helyszinek-21

felelmetesen-magas-helyszinek-22

felelmetesen-magas-helyszinek-23

8. Sky Tower, Új-Zéland

A Sky Tower egy kommunikációs és megfigyelőtorony az új-zélandi Aucklandben. 328 méter magas, ezzel a magasságával a déli félteke legmagasabb építménye, és a világ 13. legmagasabb épülete. A legfelső kilátó rész a Slydeck, 220 méter magasan található, tiszta időben 82 km-re lehet ellátni onnan. A torony része az úgynevezett Skyjump, ami 192 méter magasságban található. A bázisugrók innen, kontrollált körülmények között ugorhatnak, és akár 85 km/órás sebességet is elérhetnek. Az antennára is fel lehet jutni, 300 méteres magasságig.

felelmetesen-magas-helyszinek-24

felelmetesen-magas-helyszinek-25

felelmetesen-magas-helyszinek-26

9. Skytree Tower, Tokió

A Tokyo Skytree torony, a világ legmagasabb adótornya, egyben a világ második legmagasabb épülete. (A legmagasabb a Dubai-ban található Burj Khalifa a maga 828 méterével). A 634 méter magas torony műsorszóróként a rádió és televízió adást szolgálja, de egyben turistalátványosság is. 350 illetve 450 méter magasságban egy-egy kilátóhelyet alakítottak ki benne, ezenkívül éttermeket, irodákat, és egy üvegpadlós helyiséget is, ahol a bátrabbak sétálhatnak az ijesztő mélység fölött.

felelmetesen-magas-helyszinek-42

felelmetesen-magas-helyszinek-43

10. Marina Bay Sands Skypark, Szingapúr

 A három tornyot átfogó tetőn található 340 méter hosszú SkyPark, melynek csúcspontja a 150 méter hosszú feszített víztükrű medence, amely a világ legmagasabban fekvő (200 m) medencéje. Lenyűgöző látvány és érzés kiúszni a látszólag perem nélküli óriás vízfelszín szélére. De természetesen a biztonságra is gondoltak. Ha valaki a látványtól elragadtatva magát túl úszna vagy direkt szeretne lepottyanni, úgy a pár méterrel lejjebb található, de felülről láthatatlan körbekerített medence részbe esik, ahonnét már nem lehet kimászni.

 

felelmetesen-magas-helyszinek-46

felelmetesen-magas-helyszinek-47

 

 11. Half Dome, Yosemite Nemzeti Park, Egyesült Államok

A kaliforniai Yosemite Nemzeti Park az Egyesült Államok második nemzeti parkja. A 3081 km² területű park a Sierra Nevada hegyvonulatának nyugati lejtőin fekszik. A park leglátványosabb pontja, és egyúttal jelképe a Half Dome (Fél Kupola) nevű csúcs. A Half Dome csúcsa 1500 méterrel emelkedik a völgy fölé. minden évben turisták ezrei hódítják meg a fenséges csúcsot. A túra szó szerint is lélegzetállító. A kihívás még így is óriási, a mászás rendkívül megerőltető.

felelmetesen-magas-helyszinek-90

Alex Honnold, Yosemite CA

 

Tetszett a fenti cikk?

Ha igen, oszd meg barátaiddal Facebookon!