11 dolog ami azt bizonyítja, hogy a Holdraszállás nem is történt meg

Mindig is voltak összeesküvés elméletek az amerikaiak holdraszállásával kapcsolatban, de az utóbbi időkben ezek egyre nagyobb teret nyernek. A 60-as években Amerika és Oroszország űrversenye oda vezette volna Amerikát, hogy egy stúdióban megrendezett holdraszállással bizonyítsák be, hogy jobbak, mint az Oroszok?

Összegyűjtöttük a legmeggyőzőbb érveket a holdraszállás ellen, és a NASA magyarázatait is. Mit gondolsz?

Leng a zászló

A Holdnak nincs légköre, tehát a szél sem fúj, így nem lenghet az USA zászló sem a holdon, pedig ez látszódik a felvételeken.

A NASA magyarázata, hogy a zászló össze volt tekerve egy vékony csőben, és amikor kibontották, az elektrosztatikus töltés miatt beremegett a vászon. Ezen kívül mivel a zászló felső része egy rúddal van kimerevítve, amikor ledöfték a földbe a zászlórudat, a rúdon lógó zászló szinte a végtelenségig mozoghat ide-oda, mivel nincs légellenállás, ami megállítaná.

holdraszallas-001

Nincs becsapódási kráter

Ha a holdraszállási modul valójában leszállt volna a Hold felszínére, nyoma lenne a hold felszínén a modul alatt.

A NASA magyarázata, hogy a Hold alacsony gravitációja miatt a modul puhán szállt le, igazából a rakéták minimálisan működtek, ezért tűnik érintetlennek alatta a talaj.

holdraszallas-002

Több fényforrás fedezhető fel

A Holdon csak egyetlen fényforrás létezhet, a Nap. De akkor a képeken és filmfelvételeken miért látszódik, hogy több szögből esnek erős árnyékok?

A NASA szerint a holdon nemcsak a Nap irányából jön fény, hanem a Földről tükröződő fény, de még a Hold felszínéről tükröződő fény is okozhat eltérő árnyékirányokat, a használt objektívről nem is beszélve.

holdraszallas-003

A Van Allen sugárzási övezet

A Földet az ún. Van Allen sugárzási öv veszi körül, amit a Föld mágneses tere tart helyben, és megvéd minket a napszéltől. Az összeesküvéses elmélet hívei szerint az űrhajósok nem élhették volna túl azt a sugárzást, amit a Van Allen övezet áthaladása során kaptak volna.

A NASA máshogy látja. Azt mondják, hogy az asztronauták olyan rövid idő alatt repültek át az övön, hogy csak minimális dózisú sugárzás érte őket.

holdraszallas-004

Egy furcsa tárgy a sisak tükröződésében

Az egyik fotón egy tárgy tükröződik vissza az űrhajós sisakjáról, és ez a tárgy hasonlít egy olyan stúdiólámpára, amit a plafonról szoktak lelógatni a filmforgatáson. Elméletileg nem lehetne ott semmi, mivel semmi se lehetett ott a levegőben.

A NASA erre nem igazán tud magyarázatot adni. Annyit mondanak, hogy rossz minőségű ez a fotó, ezért nem lehet semmit sem egyértelműen kijelenteni róla.

holdraszallas-005

Lassított felvétel, rejtett kábelek

Az összeesküvés elmélet hívei az alacsony gravitációs hatásnak tűnő videót meg akarták magyarázni, így felgyorsítottál a Holdon készített filmfelvételeket2,5x-ös sebességre. Azt látták, hogy az űrhajósok így már a normális földi sebességgel mozognak, így azt következtették, hogy a NASA lelassította a stúdióban felvett jeleneteket, hogy úgy tűnjön, az asztronauták alacsony gravitációjú környezetben közlekednek.

És a nagy ugrások a Hold felszínén? Szerintük a NASA kung-fu film technikát használt, vagyis kábelek voltak kötve az űrhajósokra, és azok segítségével tudtak a levegőbe emelkedni.

A NASA erre a feltevésre nem reagált még.

holdraszallas-006

Nincsenek csillagok a képeken

Tény, hogy egyetlen Holdas felvételen sem látni csillagokat, pedig mivel a Holdnak nincs légköre, fényesebben kellene ragyogniuk, mint ahogyan a Földről látjuk. Az elmélet szerint a NASA nem tudta pontosan reprodukálni, hogy milyen csillagállás legyen látható a Hold felszínéről, ezért inkább nem is raktak a képekre csillagokat.

A NASA a fényképek rossz minőségével magyarázza ezt. Érdekes, mivel nagy felbontású képek is készültek a Holdon. Van aki azt állítja, hogy a modul leszállásánál felkavart por miatt nem látszódnak a csillagok.

holdraszallas-007

A C jelzésű kő

Az egyik kövön egyértelműen egy C betű látszódik. Nem valószínű, hogy ezt egy természeti képződmény lenne, inkább egy jelölés amit egy díszletes használna.

A NASA 2 ellentmondó magyarázatot is ad erre. Az egyik, hogy a fotó előhívásánál az előhívó rakta oda a C betűt, hogy megtréfálja a történelmet. Másik magyarázat, hogy egy egyszerű előhívásai hiba, például egy apró szösz miatt látszódik egy C betű.

holdraszallas-008

Rétegelt célkereszt

A Holdraszállásnál használt filmkamerák és fényképezőgépek objektívjei mind célkeresztekkel voltak ellátva, hogy megkönnyítsék a távolságok bemérést. Elvileg. De akkor hogyan került néhány felvételen a célkereszt egy-egy objektum mögé? Az elmélet szerint a felvételekre utólag retusálták a különféle objektumokat, például az amerikai zászlót meg a holdjárót.

Ha ez igaz lenne, a világ leggyengébb hamisításával állnánk szembe.

holdraszallas-009

Ugyanolyan a háttér több képen

Az Apollo 15 misszióján készült ez a két fotó. Ha egymásra rakjuk a képeket, az látszódik, hogy a hátterük azonosak, pedig ez elméletileg lehetetlen, mert máshol készültek. Ugyan azt a hátteret használták volna a stúdióban?

A NASA magyarázata szerint optikai csalódásról van szó. A hegyvonulat a háttérben jóval messzebb van, mint a kép sugallja, ezért különböző szögekből fotózva is azonos alakot mutat. A Földön a távolban lévő hegyek halványabbnak tűnnek, de a Holdon nem, mivel nincs atmoszféra ami elhalványítaná a távoli dolgokat.

holdraszallas-010

A Stanley Kubrick elmélet

Stanley Kubrick egy híres filmrendező volt, ő rendezte a 2001: Űrodüsszeiát (1968). Az összeesküvés elmélet szerint az USA kormánya a film élethűsége láttán felkérte a rendezőt, hogy ő készítse el a kamu Holdraszállás felvételeit, vagy talán Kubrick mindig is a NASA-nak dolgozott, és a 2001: Űrodüsszeia csak gyakorlás volt a Holdraszállási felvétel előtt. Az elmélet szerint Kubrick ezt mind nem tudta magában tartani, ezért több filmjében sugallta, hogy részese volt az összeesküvésnek:

  • A Ragyogás (1980) című filmjében a kisfiú Apollo 11 feliratú pólót visel
  • Amikor a filmben Jack Nicholson gépel, a mondatban (“All work and no play makes Jack a dull boy”) az “All” az Apollo 11-re utal: A11.
  • A szobaszám amiben a kísértet Jack-et várja a 237-es. A hold 238.000 km-re van a földtől.

A NASA erre az elméletre nem reagált. Nem is csodálom.

holdraszallas-011

 

Tetszett a fenti cikk?

Ha igen, oszd meg barátaiddal Facebookon!