Az utolsó elkötött lábú nők

A brit Jo Farrell az utolsó elkötött lábú kínai nők életének dokumentálásával szeretne emléket állítani egy mára már szerencsére kihalt, ezeréves bizarr hagyomány áldozatainak.

Egyben szeretné felhívni a figyelmet a jelenkor elfogadott, ám hasonlóan (ön)csonkító szépségpraktikáira is, úgy mint bordaeltávolítás, ajakfeltöltés, az “alakformáló” ruhák viselése, ráncfelvarrás, zsírleszívás, mell- és fenékimplantátumok. Ezek azok a beavatkozások, melyekről lehet hogy ezer év múlva majd hasonlóan elborzadva fognak olvasni az akkori nők.

A hagyomány pontos eredete homályba vész, valószínűleg egy ártatlan és félreértett szokás torzult el az idők során olyannyira, hogy Kínában a háromhüvelyknyi aranylótusz (10 cm-es láb) a 12. századra a korabeli szépségideál központi részévé vált.

elkotott-labu-kinai-nok-001

Az elkötésnek is köszönhetően ekkorra a női lábfej a nő legintimebb testrészének számított.

elkotott-labu-kinai-nok-002

 A lányokon egész fiatalon, 4-6 éves korban kezdték a lábelkötés gyakorlatát.

elkotott-labu-kinai-nok-003

Először egy kb. 5 centiméter széles, és 3 méter hosszú kötést helyeztek mindkét lábfejre.

elkotott-labu-kinai-nok-004

Ennek során a négy kisebbik lábujjat a talp alá szorították, míg a nagylábujjat szabadon hagyták.

elkotott-labu-kinai-nok-005

 A kötést ezután olyan erővel csavarták a sarkak köré, hogy a lábujjak a lehető leghátrébb feszüljenek, miáltal a normális lábméret mindössze 7-8 centire csökkent.

elkotott-labu-kinai-nok-006

A nagylábujjat gyakorta felfelé álló helyzetben erőltették, hogy az az újhold alakját vegye fel.

elkotott-labu-kinai-nok-007

A többi lábujj teljesen belenyomódott a talpba, vagy egyszerűen elhalt, és leesett a lábfejről.

elkotott-labu-kinai-nok-008

A lábakat aztán egész életükben kötözték, nehogy a folyamat visszaforduljon, és speciálisan erre kialakított topánokat hordtak.

elkotott-labu-kinai-nok-009

A lábelkötés először Észak-Kínában terjedt el, a gazdagok között. Egy gazdag nőnek nem kellett dolgoznia a termőföldeken, így elkötötték a lábát és előidézték hogy nem is bírt dolgozni. A megkötött láb ezért elsősorban a gazdagságot jelentette. A szokás lassan elterjedt az összes társadalmi szinten, kivéve a legszegényebbek között, ahol szükséges volt, hogy a nők is dolgozzanak a megélhetésért.

elkotott-labu-kinai-nok-010

Az erre a niche piacra szakosodott, a kilencvenes években még éve 2000 pár topánkát értékesítő Zhiqiang cipőgyár 1998-ban fejezte be a sorozatgyártásukat, ma már csak egyedi rendelésre készítenek ilyen cipőket.

elkotott-labu-kinai-nok-011

 

Forrás: disrupt

Tetszett a fenti cikk?

Ha igen, oszd meg barátaiddal Facebookon!