15 csodálatos fa a világ minden tájáról

Mindenhol vannak olyan élőlények, akik mesélni ugyan nem tudnak, de közelükben életre kel a régmúlt. Ők a fák. A fák, akik elképesztő formai gazdagságot mutatnak és csodálatos alakzatokat képesek felvenni. A fák, akik sokszor túlélik az időjárás viszontagságait, dacolnak a minden mást elpusztító elemekkel, és állják a sarat az ember környezetpusztító tevékenységeinek dacára.

Most 15 különleges szépség következik a világ minden tájáról.

 1. Ez a gyönyörű Rhododendron fa Kanadában, Ladysmith városában található.

A hatalmasra nőtt havasszépéről kiderült, hogy már több mint 125 éves.

káprázatos-fák-001

2. 144 éves lilaakác, Ashikaga virágpark, Japán

A gyönyörű Ashikaga virágpark Japánban, Honsu szigetén, Tochigi tartományban található Ashikaga városában. A park 8,2 hektáron terül el és szebbnél szebb virágokat és akácokat lehet itt megcsodálni.

káprázatos-fák-002

káprázatos-fák-003

3. Szélfútta fák Új-Zélandon.

A világ egyik legszebb helye Új-Zélandon található, ahol a déli óceán felől érkező széllökések akadálytalanul haladnak. Ennek következtében a fák kicsavarodtak, eldőltek, olyan, mintha vízszintesen nőnének. Csodálatos látványt nyújt a fákból álló ligeterdő.

káprázatos-fák-004

4. Gyönyörű Japán juharfák, Portland, Oregon

A japán juharfa lassú növekedésű juharfa, mely árnyékos területet és nedves talajt igényel. Talán ez a juharfajta rendelkezik a legbámulatosabb őszi lombszínekkel: sárga, bronz, lilától egészen a pirosig, a virágok színe pedig a pirostól egészen a liláig terjedhet.

káprázatos-fák-005

káprázatos-fák-006

 

5. Cseresznyefa-virág alagút Bonn, Németország.

Bonn városában több utcát is szegélyeznek cseresznyefák, ezek közül a leglátványosabbnak a Heerstraße számít. A rózsaszínben pompázó virágok tavasszal borítják be az ágakat, és általában 10 napnál tovább nem is tart a virágzás – az időtartama nagyban függ az időjárástól.

káprázatos-fák-008

6. Angyal Tölgy, Dél-Karolina, Egyesült Államok

Az Angyal Tölgy a dél-karolinai Virginiában áll, életkorát 1400 évre becsülik. A 20 méteres magasságához zömök termet társul, törzsátmérője 2,7 méteres, azonban a leghosszabb ága 27 méteres.

káprázatos-fák-009

7. Tűzvirágfa, Brazília

A tűzvirágfa az egyik leggyakoribb díszfa; Madagaszkárról származik. Legfeljebb 15 méter magas, de többnyire kisebb fa. A tűzvirágfa az egyik legfeltűnőbb trópusi fa. Jóllehet diadalútja a világ körül csak a 19. század közepén kezdődött, sok helyütt már úgy tűnik, mintha honos volna.

káprázatos-fák-010

8. Sárkányvérfa, Jemen

Nevét arról a vörös nedvről kapta, amely kérgének repedéseiből szivárog.

káprázatos-fák-011

9. Sierra Nevada hegyvidékén a Sequoia Nemzeti Parkban magasodik a gyönyörű óriás mamutfenyő, mely az “Elnök” nevet kapta.

A 3200 éves, több mint 75 méter magas fa csodálatos látványt nyújt. Az Elnök törzsének térfogata 1300 m³, átmérője pedig 8,2 méter. Ez a csodálatos óriás mamutfenyő a második legterjedelmesebb a Föld máig lemért óriásfái között.

káprázatos-fák-012

10. Juharfák, Oregon, USA

káprázatos-fák-013

11. Szivárvány eukaliptusz, Kauai, Hawaii

Az “Eucalyptus deglupta” vagy más néven a szivárvány eukaliptusz a Föld legszínesebb fája. A fa törzse azért színes mert az év folyamán különböző időpontokban, foltokban dobja le magáról a kérgét, amely alatt feltűnik a világoszöld belső kéreg. Ezután a törzs elsötétül, érlelődik, amely során kék, lila, narancssárga, majd barna tónusú lesz.

káprázatos-fák-014

káprázatos-fák-015

12. Zsakaranda fák, Cullinan, Dél-Afrika

Egyes fajai Dél-Amerika, mások Délkelet-Ázsia trópusi, illetve szubtrópusi éghajlatú tájain honosak. Bugavirágzata látványos, élénkkék, illetve lila.

káprázatos-fák-016

13. Tölgyfák, Dixie ültetvény, Dél-Karolina

káprázatos-fák-017

14. Majomkenyérfák útja,  Madagaszkár

Madagaszkár egyik különlegessége a Baobab Avenue, azaz Majomkenyérfák útja. A földút mellett magasodó, különleges fák szinte teljesen szabályosan, két oldalon sorakoznak. Lenyűgöző látványt nyújtanak.

káprázatos-fák-018

Avenue du Baobab

15. A Sötét erdő 300 éves bükkfái Észak-Írországban

A sötét erdőnek nevezett fasor az észak-írországi Bregagh út mentén látható. Már 300 éve őrzik a bükkfák az utat, az idők folyamán az ágaik egyre erősebben összefonódtak, így egy természetes alagutat alkotnak.

káprázatos-fák-019

káprázatos-fák-020
Forrás: boredpanda

Tetszett a fenti cikk?

Ha igen, oszd meg barátaiddal Facebookon!