1972 óta nem öntözte meg a növényt ez a 80 éves férfi. Ilyen az önfenntartó ökoszisztéma.

David Latimer 54 évvel ezelőtt készítette el ezt a terráriumot, és 40 évvel ezelőtt adott hozzá utoljára vizet. Remek példája a zártan is működő, teljesen önfenntartó ökoszisztémának. Hihetetlen a természet!

David anno valahol azt hallotta, hogy a növények egy zárt ökoszisztémában is meg tudnak maradni. Gondolta kipróbálja, és 1960-ban, Húsvét vasárnapján kialakította a mára már híressé vált „kertjét”. Az összetevők:

  • Egy 36 literes zárható üveggömb
  • Jó minőségű föld komposztált trágyával keverve
  • Fél liter víz
  • 4 tradescantia palánta

Az 1960-as ültetés óta egyszer nyitotta ki a terráriumot, 1972-ben, hogy egy kis vizet még beleöntsön. A 4 palántából egy élte túl, az látható az üveggömbben.

A palack nincs közvetlen napfénynek kitéve, de a fotoszintézishez szükséges fénymennyiséget megkapja. A szükséges vizet az utolsó locsolás adta 1972-ben.

40-ev-zart-okoszisztema-01

Ugyanazt a folyadékot szívja föl a növény gyökerein keresztül, és párologtatja ki, hogy az „esőként” újra a talajba jusson.

40-ev-zart-okoszisztema-02

Az elrohadó leveleket lebontják a talajban lévő baktériumok, amik a növény által kibocsátott oxigénből széndioxidot is előállítanak. E precízen működő körforgás tartja életben a mini ökoszisztémát David házában, a lépcsők alatt.

40-ev-zart-okoszisztema-03

Ha esetleg kedvet kaptál saját terrárium építéséhez, kövesd a lenti videó utasításait, és 40 év múlva küldd el nekünk a fotókat 😉

Tetszett a fenti cikk?

Ha igen, oszd meg barátaiddal Facebookon!